Levenswandels

Als alles om je heen in beweging is,
is het tijd om stil te staan.
Als alles om je heen stilstaat,
is het tijd om in beweging te komen
Avontuurlijke wandelaar
Door te wandelen houden we letterlijk de grond onder onze voeten. Ons lichaam vervoert onze geest op eigen kracht, ze bewegen samen zonder hulpmiddelen. Elke kilometer kruipt in onze spieren en gewrichten, we krijgen blaren op onze voetzolen, we zweten de inspanning uit ons lijf. We lopen onszelf niet voorbij, want onze ademhaling en hartslag bepalen het tempo. Wanneer we in on ons eigen ritme komen, voelt dit als een gewaarwording, stap voor stap beweeg je door het landschap, je komt voorbij en voorbij gaat ook de tijd met jou. Je doet moeite, waardoor je tocht op een bijzondere manier de moeite waard wordt. Terwijl je wandelt, kom je dicht bij jezelf en alles rondom je.
​
​Tijdens het wandelen kies je resoluut voor het offline gaan. En dat offline gaan, zorgt voor de echte verbinding, het moment zelf beleven en je overgeven aan de warmte van een gesprek, zonder virtuele ruis.
Door het tempo van ons leven nu en dan te vertragen, verandert er iets in ons hoofd en in ons hart. Met de voeten op de grond neemt ons lichaam onze geest weer mee, back to basics. De natuur brengt mij tot rust en geeft mij tegelijkertijd ook zoveel energie. Omgeven zijn door groen, luisteren naar de wind die door de bomen waait, het gefluit van vogels... Tijdens het wandelen laat ik alle negatieve gedachten los en ben ik één met de natuur. (*)
Niets moet en alles kan op zulke momenten. Even stilstaan en genieten van al het moois dat mij omringt. Je hoeft ook niet altijd te praten tijdens het wandelen. Gewoon stil zijn en het geruis van bladeren horen, wanneer je voeten zich stap voor stap verder bewegen. Het geluk zit in kleine dingen en het is vooral belangrijk om die kleine dingen ook tijdens het wandelen te zien en er volop van te genieten. Een roodborstje dat mij een eindje mee volgt en van tak tot tak vliegt, de vlinders die fladderen door de varens, een kleurrijke rups die langzaam over het wandelpad kruipt, een hommel die op een bloem rust en geniet van de zon...
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
" Tijdens het wandelen kies je resoluut voor offline gaan. En dat offline gaan, zorgt voor de echte verbinding "
Komebri - Het spel van het licht en de bladeren, als er zonlicht door de bomen filtert
Het lukt mij ook steeds beter om gewoon in stilte in de natuur te wandelen en een tijdje in het bos te gaan zitten of liggen, zonder iets te doen. Verstand op nul - mijn blik op de bladeren en het zonlicht dat er doorheen filtert, de wolken die voorbijdrijven en dan gewoon luisteren naar het gefluit van de vogels, de wind en de stilte.
Shinrin Yoku wordt letterlijk vertaald als bosbaden en kent zijn oorsprong in Japan. Simpel gezegd is Shinrin Yoku langzaam door de bossen wandelen, in alle rust, een hele ochtend, middag of dag lang. Het is wetenschappelijk aangetoond dat wandelen in de bossen, de natuur en het groen een kalmerend effect heeft. Wie dus vaak gaat wandelen in de natuur, zal daar op termijn baat bij hebben en minder stress ervaren. In mijn blog zal ik uitgebreider ingaan op deze natuurtherapie, die ook bij mij zowel op mentaal als fysiek vlak, een helende werking heeft. Zelfs na een halfuurtje wandelen in het bos, voel ik mij als herboren en krijgt mijn lichaam meer energie.
​
(* bron: Columbus - Wim Lybaert)
Tip: Wandelen is een oefening in bewustzijn, elke keer weer. Voet voor voet, stap voor stap. Zo kan je je ademhaling ook gaan linken aan je stappen. Probeer eens hoeveel stappen je binnen een normale in- en uitademing kan zetten. Doe het eens extra traag en dan wat sneller. Probeer je gedachten echt bij het stappen te houden. Telkens wanneer je afgeleid bent, haal je jezelf weer naar het nu, naar jou en je stappen. (bron: Boek 'Omdat het kan' van Eva Daeleman)




